De Oude Synagoge - Herdenking

Nagedachtenis
Op 11 april 1995 werd aan de synagoge een plaquette aangebracht ter nagedachtenis aan de omgebrachte joodse burgers. Op de plaquette staat in het Hebreeuws: ‘Mogen hun zielen gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven’. Het lijkt erop dat het monument is beschadigd, maar dat is niet het geval. Het gat staat echter symbool voor het ‘inslageffect’ dat de Tweede Wereldoorlog op de Harderwijkse samenleving heeft gehad. Deze plaquette en de herinneringswand in het gebouw herinnert ons aan de oorspronkelijke bestemming van het gebouw. Jaarlijks vindt eind januari de indrukwekkende Auswitzherdenking plaats waarin de namen worden gelezen van Joodse Harderwijkers die in de oorlog zijn omgekomen.

Herinneringswand
Op de eerste verdieping van het pand is een herinneringswand ingericht over Joodse Harderwijkers en het Joodse leven. De wand is een initiatief van de Harderwijkse Interkerkelijke werkgroep Kerk en Israël in samenwerking met de heer Anton Daniëls. De wand wordt vanuit het inloophuis gefaciliteerd.